Οι κυβερνητικές υποσχέσεις που ξεχάστηκαν (συντάξεις χηρείας ) + (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου )

 

Μια σειρά άλλα προβλήματα τα… μελετάει εδώ και χρόνια η Κυβέρνηση, πλην όμως τα αφήνει στο χρόνο να ωριμάσουν...

Η Κυβέρνηση δεν χαλάει κανένα χατίρι. Στα λόγια…

Μετά από διαμαρτυρίες, ύστερα από υποδείξεις, όταν ένα θέμα, πρόβλημα ή δίκαιο αίτημα γίνει ευρύτερα γνωστό, έρχονται οι αρμόδιοι και το αναγνωρίζουν.

Μερικές φορές κλέβοντας τη δουλειά των δημοσιογράφων.

 Κάνουν ρεπορτάζ στα προβλήματα, αντί να αντιμετωπίζουν τα θέματα…

Το πρόβλημα το έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση, αλλά το υπουργείο εργασίας συνεχίζει να το μελετάει…

Οι συντάξεις χηρείας προώρισται να κόβονται κατά 50% μετά την 3ετία σε περίπτωση απασχόλησης ή εργασίας, από το 70% που διαμορφώνονται κατά τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του/της συζύγου. Δηλαδή, απομένει το 35% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου (θανόντος).

Ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται σε όλες και όλους τους δικαιούχους.

Με αποτέλεσμα πολλές χήρες (και χήροι άνδρες) να λαμβάνουν… επιπλέον ποσά από τον ΕΦΚΑ σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Έτσι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας εμφανίζονται σαν οφειλέτες στο ασφαλιστικό ταμείο και δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να κάνουν ορισμένες πράξεις (μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, δανειοδότησες κ.α.).

Πρόσθετα, όταν τα εν λόγω ποσά αρχίσουν να παρακρατούνται από τις μειωμένες –πλέον- αποδοχές τους, εκτός του ότι δεν επαρκούν να επιβιώσουν, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πρόσθετες εισφορές υγείας που έχουν παρακρατηθεί, οι παραπάνω φόροι που πληρώθηκαν, οι μεγαλύτερος εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ (ΕΑΣ) που παρακρατήθηκαν.

Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα λόγω της σκαστής αδυναμίας του ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα το αναγνωρίζει η κυβέρνηση, πλην όμως εδώ και έξι χρόνια, από 1/1/2019 που ισχύει η εν λόγω διάταξη, δεν έχει κάνει το παραμικρό…

  • Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου αρχίζει και επιβάλλεται μετά τα 300 ευρώ της επικουρικής σύνταξη και τα 1.400 της κύριας ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ποσοστά (από 3% έως και 14%), επιβάλλονται στο σύνολο των αποδοχών. Από το πρώτο ευρώ της σύνταξης, χωρίς να γίνεται σεβαστό ούτε το αφορολόγητο όριο (έως τα 720 ευρώ το μήνα).

Με πρόσφατη διάταξη απλώς προβλέπεται μια μικρή, στο όριο των αυξήσεων του 2025, δηλαδή +2,4%, μετάθεση της ισχύος της ΕΑΣ.

Δεν θα ξεκινά από τα 1.400 ευρώ το νέο χρόνο, αλλά από τα 1.433,6 ευρώ.

Κατά τα λοιπά παραμένει ο ίδιος ληστρικός τρόπος επιβολής μιας άδικης εισφοράς η οποία λειτουργεί σαν δεύτερη και πιο δραματική φορολογία για τους συνταξιούχους.